فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 31، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/10
  • تعداد عناوین: 26
|
  • طناز اسلام پرست، حسین پوستچی، فرهاد زمانی، مریم شرف خواه، رضا ملک زاده، آزیتا حکمت دوست صفحات 1-8
    سابقه و هدف
    شواهدی مبنی بر اثر سینبیوتیک ها بر بیماری کبد چرب غیرالکلی NAFLD وجود دارد. هم چنین، ارتباط بین سینبیوتیک ها با کبد و ایجاد پاسخ های التهابی در دست بررسی است. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر مکمل یاری سینبیوتیک بر آنزیم های کبدی، شاخص های التهابی و میزان فیبروز کبدی در افراد مبتلا به NAFLD بود.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور 52 فرد مبتلا به NAFLD به دو گروه تقسیم شدند و به مدت 28 هفته تحت مداخله با کپسول سینبیوتیک (روزانه 2 کپسول، هر کپسول حاوی 7 سویه ی باکتریایی به همراه فروکتوالیگوساکارید) یا دارونما قرار گرفتند. تمامی افراد دو گروه برنامه ی غذایی و توصیه های فعالیت بدنی طی مطالعه دریافت کردند. آنزیم های کبدی، شاخص های التهابی سرم و میزان فیبروز کبدی در ابتدا و انتهای پژوهش و شاخص های تن سنجی و میزان فعالیت بدنی افراد در ابتدا و هفته ی چهاردهم و انتهای پژوهش تعیین شدند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار STATA11 انجام گرفت.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در متغیرهای زمینه ای در ابتدای مطالعه بین دو گروه مشاهده نشد. پس از 28 هفته، آنزیم های کبدی، شاخص های التهابی و میزان فیبروز کبدی در گروه مکمل در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری کاهش یافت (001/0P<). در گروه مکمل میزان فیبروز kPa 99/2 نسبت به ابتدای مداخله کاهش یافت (001/0>P).
    نتیجه گیری
    مکمل یاری با سینبیوتیک باعث بهبود آنزیم های کبدی، شاخص های التهابی و میزان فیبروز کبدی در افراد مبتلا به NAFLD شد.
    کلیدواژگان: بیماری کبد چرب غیرالکلی، سینبیوتیک، شاخص های التهابی
  • سارا عشقی، مریم هاشمی *، عبدالرضا محمدی، فوژان بدیعی، زهرا محمد حسینی، کریم احمدی صومعه، کیاندخت قناتی صفحات 9-19
    سابقه و هدف
    توت فرنگی به دلیل حساسیت فراوان به عوامل قارچی عمر انباری بسیار کوتاهی دارد. کاربرد ترکیبات شیمیایی مصنوعی ضدقارچی به منظور افزایش ماندگاری این میوه نگرانی های فراوانی به دنبال داشته است. به همین دلیل استفاده از روش های ایمن برای کنترل فساد و حفظ کیفیت میوه ی توت فرنگی در زمان نگهداری در انبار ضروری است. کاربرد موفقیت آمیز کیتوزان در فرمولاسیون پوشش های خوراکی از یک سو و اثبات افزایش خاصیت ضد قارچی در اثر کاهش اندازه ی ذرات کیتوزان از سوی دیگر سبب شد تا در پژوهش حاضر، کارایی نوعی پوشش خوراکی نانوامولسیونی حاوی کیتوزان با هدف تاخیر در فساد میوه، حفظ کیفیت و افزایش زمان نگه داری توت فرنگی بررسی شود.
    مواد و روش ها
    میوه ی توت فرنگی پس از برداشت، با نانوامولسیون با اندازه ی ذرات 10± 50 تا 100 نانومتر حاوی 5/0% کیتوزان به عنوان ماده ی ضدمیکروبی، پوشش دهی و به همراه نمونه های شاهد در دمای °C 1±4 و رطوبت نسبی70 % نگهداری شد. هر چهار روز یک بار و با سه تکرار شاخص های کیفی با محدوده ی اطمینان 95% مورد بررسی و ارزیابی قرارگرفتند. این شاخص ها عبارتند از: اسیدیته، مواد جامد محلول، استحکام بافت، افت وزن، شدت تنفس، فعالیت آنتی اکسیدانی، میزان آنتوسیانین، میزان اسیدآسکوربیک، درصد خرابی و ارزیابی حسی.
    یافته ها
    پوشش میوه ی توت فرنگی با نانوامولسیون حاوی کیتوزان علاوه بر تاخیر در فساد قارچی میوه، بر بیشتر شاخص های کیفی تاثیر مثبت داشت. به طوری که در مقایسه با نمونه ی شاهد استحکام بافت افزایش و افت وزن، شدت تنفس و درصد خرابی کاهش یافت. تغییرات اسیدیته و مواد جامد محلول نامحسوس بود. هم چنین، حفظ فعالیت آنتی اکسیدانی، آنتوسیانین و اسید اسکوربیک در میوه ی پوشش داده شده در مقایسه با نمونه ی شاهد بیشتر بود. نمونه ی تیمار از نظر شاخص های حسی مورد بررسی بهتر از نمونه ی شاهد ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    پوشش دهی میوه ی توت فرنگی با نانوامولسیون حاوی کیتوزان می تواند به عنوان روشی ایمن و کارا در افزایش نگه داری میوه ی توت فرنگی در انبار از 8 روز به 20 روز (5/2 برابر) و حفظ بهتر کیفیت این میوه سلامتی بخش معرفی شود.
    کلیدواژگان: نانوامولسیون حاوی کیتوزان، توت فرنگی، زمان انبارمانی
  • ندا حقیقت، علی رستمی، شهریار اقتصادی *، فرزاد شیدفر، ایرج حیدری، آغا فاطمه حسینی صفحات 21-30
    سابقه و هدف
    شکلات تلخ به علت اثرات حفاظتی در بیماری های قلبی عروقی توجه محققان را به خود جلب کرده است. این مطالعه با هدف تعیین اثرات 8 هفته مصرف شکلات تلخ بر پروفایل لیپیدی، آپولیپوپروتئین B، آپولیپوپروتئین A-1 و hs-CRPدر بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی 69 بیمار مبتلا به دیابت نوع2 به طور تصادفی به دو گروه (مداخله و کنترل) تقسیم شدند. گروه مداخله (32=n) روزانه 25 گرم شکلات تلخ (mg/day 450 پلی فنل) و گروه کنترل (28=n) همان میزان شکلات سفید دریافت کردند. نمونه های خون در ابتدا و بعد از 8 هفته مداخله جمع آوری شد و سطوح hs-CRP، کلسترول تام، LDL-C، HDL-C، TG و آپولیپوپروتئین A-1، آپولیپوپروتئین B خون اندازه گیری شد. در ابتدا و انتهای مطالعه، فشار خون، وضعیت تن سنجی، سطوح فعالیت بدنی و دریافت مواد غذایی برآورد و بین دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    در گروه شکلات تلخ، میزان TGبه طرز چشمگیری در مقایسه با گروه کنترل کمتر بود (007/0p=). در مقایسه با ابتدای مطالعه در گروه شکلات تلخ میزان آپولیپوپروتئین A-1 (045/0p =) افزایش و مقدار آپولیپوپروتئین B (01/0p =) وhs-CRP (005/0p =) سرم کاهش یافت. در میزان غلظت کلسترول تام،LDL-C، HDL-C سرم در هر دو گروه نسبت به ابتدای مطالعه و بین دو گروه، تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    شکلات تلخ غنی از پلی فنل hs-CRP،TG، آپولیپوپروتئین B، آپولیپوپروتئین A-1 را در بیماران دیابتی بهبود می بخشد اما بر کلسترول تام، LDL-C، HDL-C اثری نشان نداشت.
    کلیدواژگان: شکلات تلخ، پروفایل لیپیدی، وضعیت التهابی، آپولیپوپروتئین ها، دیابت نوع 2
  • مریم بیگمی، محمد امین محمدی فر *، محسن قدس روحانی، مریم هاشمی، محرم ولی زاده صفحات 31-40
    سابقه و هدف
    تلاش های متعددی برای جایگزین کردن مایه پنیر حیوانی با سایر پروتئازهای منعقدکننده ی شیر، به علت محدودیت تولید و قیمت در حال افزایش آن انجام شده است. میوه ی گیاه دارویی پنیر باد یا ویتانیاکواگولانس منبع غنی پروتئازهای منعقدکننده شیر است که از گذشته به عنوان مایه پنیر در تولید پنیر های سنتی در جنوب ایران استفاده می شده است. مطالعات در خصوص این گیاه و بررسی ویژگی های آنزیم آن صورت نگرفته است. هدف این تحقیق، استخراج، خالص سازی جزئی و توصیف ویژگی های آنزیم منعقدکننده ی شیر از گیاه ویتانیاکواگولانس بود.
    مواد و روش ها
    عصاره ی آنزیمی میوه ی گیاه ویتانیا کواگولانس با استفاده از محلول 85/0 درصد NaCl استخراج و فعالیت انعقادی شیر و ویژگی های آنزیم منعقدکننده ی شیر (تاثیر دما، pH، غلظت و پایداری گرمایی) بررسی شد. عصاره به صورت جزئی خالص سازی شد و وزن ملکولی عصاره ی خام و اجزائی که بیشترین فعالیت انعقادی شیر را داشتند با SDS- PAGE تعیین شد.
    یافته ها
    دما و pH بهینه برای آنزیم به ترتیب °C70 و 4 بود. خالص سازی جزئی نشان داد که انعقاد شیر توسط آنزیم خالص شده با سولفات آمونیوم 50%، بیشتر از سایر اجزای خالص شده بود. وزن ملکولی این جزء با SDS-PAGE دو باند (66 و 29 کیلو دالتون) را نشان داد. یک ویژگی مهم آنزیم، پایداری گرمایی آن بود. به طوری که 74% فعالیت خود را در دمای °C60 به مدت 30 دقیقه حفظ کرد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد آنزیم پروتئیناز گیاه ویتانیا کواگولانس می تواند آنزیم مناسبی به عنوان جایگزین مایه پنیر در صنعت لبنیات باشد.
    کلیدواژگان: ویتانیا کواگولانس، استخراج، خالص سازی جزئی، SDS، PAGE
  • نسترن حریری، عصمت ناصری *، آناهیتا هوشیار راد، فرید زایری، دالی بنداریان زاده صفحات 41-50
    سابقه و هدف
    شناسایی زودهنگام افراد در معرض خطر و اصلاح رفتارهای پرخطر همواره از اولویت های نظام بهداشتی به شمار می رود. استفاده از روش های تشخیصی کم هزینه تر گام موثری برای نیل به این هدف است. شاخص تغذیه ی سالم جایگزین می تواند یکی از این روش ها باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ارتباط شاخص تغذیه ی سالم جایگزین با خطر 10 ساله بیماری های قلبی عروقی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی 235 مرد کارمند بالای 30 سال شرکت کردند که به صورت غیرتصادفی انتخاب شده بودند. امتیاز شاخص تغذیه ی سالم جایگزین براساس پرسشنامه ی بسامد خوراک نیمه کمی و مصرف روغن و خطر 10 ساله ی بیماری های قلبی عروقی با استفاده از امتیاز خطر فرامینگهام محاسبه شد. کلسترول تام، کلسترول HDL، قند خون ناشتا و فشار خون افراد برای محاسبه اجزای این امتیاز اندازه گیری شد.
    یافته ها
    امتیاز شاخص تغذیه ی سالم جایگزین ارتباط معنی داری با خطر 10 ساله ی بیماری های قلبی عروقی نشان نداد (07/0= p، 12/0- = r) ولی برخی اجزای آن مانند گروه آجیل و سویا (02/0=p، 15/0- =r) و گروه میوه ها (04/0=p، 13/0- =r) با کاهش خطر بیماری ارتباط معکوس معنی داری داشتند. براساس نتایج مدل رگرسیون خطی چندگانه به روش گام به گام، به ازای هر سروینگ افزایش در مصرف گروه آجیل و سویا به طور متوسط خطر بیماری 5/2% کاهش یافت (02/0=p، 527/2-=B). این روابط بعد از تعدیل متغیر مخدوشگر انرژی دریافتی از بین رفت.
    نتیجه گیری
    در پژوهش حاضر، ارتباط معنی داری بین شاخص تغذیه ی سالم جایگزین و خطر 10 ساله ی بیماری های قلبی عروقی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: بیماری های قلبی عروقی، شاخص تغذیه ی سالم جایگزین، امتیاز خطر فرامینگهام
  • غلام رضا قزلباش *، ایرج نحوی صفحات 51-58
    سابقه و هدف
    جداسازی و نگهداری مخمرها با قابلیت استفاده در صنایعی نظیر غذا و دارو به روش های شناسایی دقیق و سریع نیاز دارد. سیستم های قدیمی شناسایی مخمرها دارای معایب زیادی است و روش های جدید ملکولی با وجود کارایی و قابلیت شناسایی وسیع مخمرها بسیار گران و غیر قابل کاربرد در آزمایش های روزانه هستند. هدف از این بررسی دست یابی به روشی ساده و سریع در جهت شناسایی مخمرها بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش هفت سویه ی مخمری شامل دو سویه استاندارد مولد شیرین کننده ی فاقد کالری، دو سویه ی استاندارد غیرمولد و سه سویه محیطی مولد به منظور مقایسه ی کارآیی روش طیف نگار فروسرخ تبدیل فوریه و تکنیک ملکولی در شناسایی مخمرها بررسی شدند.
    یافته ها
    مخمرهای مشابه و غیرمشابه (از لحاظ جنس و گونه) به ترتیب طیف های مشابه و متفاوتی نشان دادند. ارزیابی کمی این سویه-های مخمری با استفاده از تشابه طیف ها در نواحی پلی ساکاریدی، پروتئینی و اسیدهای چرب انجام شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که از طیف نگار فروسرخ تبدیل فوریه می توان به عنوان یک تکنیک سریع و موثر در شناسایی مخمرها استفاده کرد. مزایای این روش به عنوان یک روش جدید شناسایی مخمرها در سادگی آماده سازی نمونه ها، زمان کوتاه انجام آنالیز و اعتبار آن است.
    کلیدواژگان: FT، IR، شیرین کننده های کم کالری، RNA ریبوزومی، مخمرها
  • فرزانه برک، ابراهیم فلاحی، عمار حسن زاده کشتلی، احمدرضا یزدان نیک، احمد اسماعیل زاده صفحات 59-70
    سابقه و هدف
    طی دهه های گذشته چاقی در دنیا به یک اپیدمی تبدیل شده است و به دنبال آن شیوع بیماری های مزمن ناشی از چاقی مثل بیماری های قلبی عروقی در حال افزایش است. در مطالعات قبلی نشان داده شده است که پیروی از الگوی غذایی DASH سبب کنترل چاقی و وزن بدن می شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی ارتباط پیروی از الگوی غذایی DASH با چاقی در پرستاران زن شهر اصفهان بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی مقطعی روی 293 پرستار زن شاغل در بیمارستان های شهر اصفهان انجام گرفت. انتخاب افراد مورد مطالعه به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و به صورت تصادفی بود. دریافت های غذایی معمول فرد در سال گذشته با استفاده از پرسشنامه ی نیمه کمی بسامد خوراک (FFQ) ارزیابی شد. ارزیابی میزان پیروی از الگوی غذایی DASH بر پایه ی امتیازبندی (scoring) رژیم غذایی بر اساس 8 جزء غذایی؛ محاسبه شد شامل: مصرف میوه ها، سبزی ها، غلات کامل، حبوبات و مغزها، لبنیات کم چرب، گوشت های قرمز و فراوری شده، نوشیدنی های شیرین و میزان مصرف نمک در الگوی غذایی DASH دریافت بالای 5 گروه اول و دریافت پایین گوشت، نوشیدنی های شیرین و نمک مطلوب است. برای هر یک از اجزای الگوی غذایی، افراد مورد مطالعه طبق میزان دریافت در چارک های مختلف قرار گرفتند. دریافت های غذایی افراد با استفاده از آزمون آنالیز کوواریانس و با تعدیل اثر سن و انرژی دریافتی در بین چارک های امتیاز الگوی غذایی DASH مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    با افزایش پیروی از الگوی غذایی DASH سن افراد افزایش (01/0P<) و دور کمر کاهش پیدا کرد (05/0P<). پس از تعدیل عوامل مخدوش گر افرادی که در بالاترین چارک امتیاز الگوی غذایی DASH قرار داشتند، نسبت به پایین ترین چارک 71 % شانس کمتری برای ابتلا به چاقی داشتند (OR: 0.29; 95% CI: 0.09-0.97). پس از تعدیل سن و انرژی دریافتی ارتباط معکوس معنی داری بین امتیاز الگوی غذایی DASH با چاقی شکمی مشاهده شد (OR: 0.37; 95% CI: 0.14-0.96). تعدیل برای سایر متغیرهای مخدوش گر باعث از بین رفتن این ارتباط شد؛ به طوری که حتی پس از تعدیل برای عوامل تغذیه ای نیز این ارتباط معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه وجود ارتباط بین پیروی از الگوی غذایی DASH با کاهش خطر چاقی را نشان داد. این ارتباط حتی پس از تعدیل وسیعی که برای عوامل مخدوش گر بالقوه صورت گرفت، باز هم معنی دار بود.
    کلیدواژگان: چاقی شکمی، چاقی مرکزی، الگوی غذایی DASH، دور کمر، زنان
  • ثنا ربیعی، هدایت حسینی *، مسعود رضایی، طناز موسوی صفحات 71-80
    سابقه و هدف
    به دلیل نگرانی های ناشی از اثرات نامطلوب نگهدارنده های شیمیایی و هم چنین افزایش مقاومت سویه های باکتریایی نسبت به ترکیبات ضدباکتری متداول، پژوهش در زمینه ی جایگزینی آن ها به وسیله ی ترکیبات طبیعی ضروری است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی اثر بازدارندگی اسانس زنیان بر رشد لیستریا مونوسیتوژنز تلقیح شده در مدل عصاره و گوشت ماهی سفید بود.
    مواد و روش ها
    ابتدا غلظت حداکثری اسانس زنیان که فاقد تاثیر معنی دار بر ویژگی های حسی ماهی سفید بود، تعیین شد. در ادامه اثر بازدارندگی اسانس زنیان در سه سطح 05/0، 15/0 و 3/0 درصد و نمک طعام در دو سطح صفر و 4 درصد بر رشد لیستریا مونوسیتوژنز تلقیح شده به محیط عصاره ماهی سفید ارزیابی شد. در مرحله بعد اثر اسانس زنیان در سطوح 15/0 و 3/0 درصد به منظور مهار لیستریا مونوسیتوژنز تلقیح شده به گوشت ماهی سفید مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه ها به مدت 12 روز در دمای °C4 نگهداری شدند و شمارش میکروبی با فواصل زمانی 4 روز صورت پذیرفت.
    یافته ها
    در عصاره ی ماهی سفید، غلظت 15/0 درصد اسانس زنیان اثر باکتریواستاتیک و غلظت 3/0 درصد آن اثر باکتری کشی علیه لیستریامونوسیتو‍‍‍‍ژنز نشان داد. افزودن 4 درصد نمک به عصاره ی ماهی سفید فعالیت ضدباکتریایی اسانس زنیان را به طور معنی داری افزایش داد. استفاده از غلظت های 15/0 و 3/0 درصد اسانس در گوشت ماهی سفید رشد باکتری را در مقایسه با تیمار شاهد به طور معنی داری کاهش داد.
    نتیجه گیری
    استفاده از اسانس زنیان به طور معنی داری از رشد باکتری لیستریا مونوسیتوژنز جلوگیری کرد. این تاثیر در محیط عصاره ی ماهی سفید در مقایسه با گوشت ماهی سفید چشمگیرتر بود.
    کلیدواژگان: لیستریا مونوسیتوژنز، اسانس زنیان، عصاره ی ماهی سفید، نمک طعام، ویژگی های حسی
  • ملیکا اصفهانی، احمد رضا درستی مطلق *، هاله صدرزاده یگانه، عباس رحیمی فروشانی صفحات 81-90
    سابقه و هدف
    سوء تغذیه در ماه های آغازین زندگی پیامدهای زیادی دارد و نحوه ی خورانش و امنیت غذایی از عوامل مهم مرتبط با آن است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط نحوه ی خورانش در شش ماه اول زندگی با سوءتغذیه در سن یک سالگی به تفکیک در خانوار های امن و ناامن غذایی در شهرستان ری انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مورد- شاهدی، روی 160 کودک یک ساله در سال 1390 انجام شد. پرسشنامه ی امنیت غذایی 18 گویه ای (USDA) و پرسشنامه ی نحوه ی خورانش به روش مصاحبه برای مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهری شهرستان ری تکمیل شد.
    یافته ها
    استفاده از ماده غذایی غیر از شیر مادر در بدو تولد، استفاده از غذاهای نیمه جامد و فقدان تغذیه ی غالب با شیر مادر در 6 ماه اول به طور معنی داری با سوء تغذیه ی کودکان در خانوار های ناامن غذایی ارتباط داشت (05/0P<). اما در میان خانوار های امن غذایی هیچ یک از متغیر های مورد بررسی با وضعیت تغذیه ای کودکان مرتبط نبود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه اهمیت نحوه ی خورانش در 6 ماه اول در سلامت تغذیه ای کودکان خانوار های ناامن و آسیب پذیری بیشتر این کودکان در مقایسه با کودکان خانوار های امن غذایی را نشان داد. این یافته تاکیدی بر ضرورت ارتقای نحوه ی خورانش در خانوارهای ناامن است.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، نحوه ی خورانش، شیرخواران، سوء تغذیه، کودکان نوپا، شهر ری
  • مرضیه حسینی، محمد باقر حبیبی نجفی *، محبت محبی صفحات 91-102
    سابقه و هدف
    پنیرهای تقلیدی محصولاتی مشابه پنیر هستند که از اختلاط ترکیبات منفرد نظیر چربی، پروتئین، آب و اسیدهای خوراکی به همراه مخلوطی از نمک های امولسیون کننده تهیه می شوند. منبع پروتئین اصلی در محصولات پنیر تقلیدی بر پایه ی لبنی و بخشی لبنی، کازئین رنت یا کازئینات های سدیم و کلسیم است. کازئین رنت به دلیل ویژگی های عملکردی و طعم مناسب به دیگر منابع ترجیح داده می شود، اما در این پژوهش به دلیل عرضه بیشتر و قیمت مناسب تر کازئینات سدیم در ایران، از این منبع پروتئینی استفاده شد و از کنسانتره ی پروتئینی آب پنیر ((WPC و پنیر اصلاح شده آنزیمی ((EMCلیقوان به منظور اصلاح خصوصیات عملکردی و حسی پنیر تقلیدی حاصل استفاده شد.
    مواد و روش ها
    پنیر تقلیدی با سه سطح WPC(صفر، 5/1 و 3 درصد) و سه سطح EMC(صفر، 5/2 و 5 درصد) فرموله شد. قابلیت ذوب و رنگ محصول با روش پردازش تصویر ارزیابی شد. دیگر ویژگی های بافتی شامل سختی، چسبندگی، پیوستگی و قابلیت ارتجاعی با استفاده از دستگاه آنالیز بافت مورد بررسی قرار گرفتند. آزمون های شیمیایی با روش های متداول و ارزیابی حسی با روش هدونیک 5 امتیازی انجام شد.
    یافته ها
    همه ی ویژگی های بافتی تحت تاثیر سطوح متفاوت WPCو EMC قرار گرفتند (05/0p<). آزمون های شیمیایی نشان دادند که افزایش هر دو شاخص، مقدار پروتئین، pH و خاکستر را در پنیر تقلیدی تولید شده تحت تاثیر قرار می دهد (05/0p<) اما اختلاف معنی داری در میزان چربی، نمک و رطوبت نمونه ها مشاهده نشد. تاثیر هر دو فاکتور مورد بررسی بر شاخص های رنگی معنی دار تشخیص داده شد (05/0p<). در آزمون حسی انجام شده ارزیاب ها تفاوت معنی داری را برای پذیرش کلی نمونه های حاوی سطوح 5/2 و 5 درصد از EMC گزارش نکردند.
    نتیجه گیری
    ویژگی های فیزیکی و شیمیایی و حسی پنیر تقلیدی به طور معنی داری (05/0 >p) تحت تاثیر فاکتورهای WPC و EMC قرار گرفته و میزان این تاثیرپذیری وابسته به سطوح فاکتورهای مورد استفاده بود.
    کلیدواژگان: پنیر اصلاح شده ی آنزیمی لیقوان، پنیر تقلیدی، خواص فیزیکی و شیمیایی، خواص حسی، کنسانتره ی پروتئینی آب پنیر
  • لیلا میرمقتدایی *، مهدی کدیور صفحات 103-113
    سابقه و هدف
    یولاف به سبب مقدار زیاد پروتئین، چربی و ترکیبات فراسودمند مانند بتاگلوکان ارزش غذایی بالایی دارد و ترکیب اسید آمینه های آن مطلوب است. در این تحقیق، نشاسته و ایزوله ی پروتئینی از آرد یولاف پوست گیری شده استخراج، اصلاح و در فرمولاسیون آرد کیک به منظور تولید کیک جایگزین شد.
    مواد و روش ها
    نشاسته با استفاده از تیمار های ایجاد اتصال عرضی و استیله کردن تعدیل شد و تیمارهای دی آمیده کردن و سوکسینیله کردن برای تعدیل خصوصیات ایزوله ی پروتئینی یولاف به کار رفت. سطوح مختلف آن ها در فرمول آرد یولاف جایگزین و اثر جایگزینی بر ویژگی های فیزیکی کیک حاصل از آن بررسی شد.
    یافته ها
    در اثر اتصال عرضی، قدرت تورم گرانول و درصد آب اندازی (001/0>p) افزایش یافت ولی این تعدیل اثر مشخصی روی دمای ژلاتینه شدن نداشت. استیله کردن باعث افزایش قدرت تورم گرانول (001/0>p) شد، ولی دمای ژلاتینه شدن و درصد آب اندازی (001/0>p) را کاهش داد. در مورد پروتئین، هر دو تعدیل فعالیت امولسیون کنندگی، شاخص حلالیت نیتروژن را افزایش داد، اما پایداری امولسیون و کف در هر دو تعدیل (001/0>p) کاهش یافت. کیک تهیه شده از آرد یولاف دارای ویسکوزیته خمیر کم تر (001/0> p) و حجم بالا تر(001/0> p) نسبت به کیک تهیه شده از آرد گندم بود. نشاسته استیله موجب افزایش ویسکوزیته خمیر (001/0> p) و حجم کیک (001/0> p) یولاف شد. افزایش میزان پروتئین دی آمیده موجب ویسکوزیته خمیر کمتر (001/0> p)، حجم بیشتر کیک (001/0> p)شد، در حالی که افزایش سطح پروتئین سوکسینیله ویسکوزیته خمیر (001/0> p) و حجم (001/0> p) آن را افزایش داد.
    نتیجه گیری
    بررسی ها نشان داد که استفاده ی همزمان از نشاسته ی استیله و پروتئین دی آمیده، خمیرکیکی با ویسکوزیته ی مناسب و کیکی با حجم زیادتر از نمونه ی کنترل ایجاد کرده است. بنابراین، جایگزینی آرد با نشاسته ی استیله یا نشاسته ی استیله به همراه پروتئین دی آمیده موجب بهبود خصوصیات فیزیکی کیک یولاف می شود.
    کلیدواژگان: یولاف، استیله کردن، دی آمیده کردن، سوکسینیله کردن
  • نگین احمدی، کیانوش خسروی دارانی *، سلماز زارعان شهرکی، سید امیر محمد مرتضویان، مرتضی مشایخ، رزیتا کمیلی، ابراهیم آزادنیا صفحات 113-121
    سابقه و هدف
    پروپیونی باکتریوم ها می توانند بسیاری از محصولات مهم صنعتی مثل اسید پروپیونیک، ویتامین ب12 و باکتریوسین ها را تولید کنند. این باکتری ها علاوه بر داشتن فواید پروبیوتیکی دارای عوامل محرک رشد باکتری های مفید روده ای هستند. هدف تحقیق حاضر بررسی اثر کنترل pH بر میزان تولید توده سلولی و اسیدهای پروپیونیک، استیک و لاکتیک در سامانه ناپیوسته خوراک دهی شده با استفاده از ملاس و لاکتوز به عنوان منبع کربن و کشت هم زمان پروپیونی باکتریوم فرئودنریچی یی زیرگونه شرمانی یی و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس است.
    مواد و روش ها
    تخمیر در فرمانتور 3 لیتری با محیط پایه و ملاس به عنوان منبع کربن آغاز و خوراک دهی با قند لاکتوز پس از گذشت 36 ساعت از شروع فرایند با سرعت 03/0 لیتر بر ساعت در دمای 30 درجه سانتی گراد صورت گرفت. زمان فرایند تخمیر 96 ساعت بوده و هر 24 ساعت به منظور اندازه گیری توده سلولی و اسیدهای آلی از فرمانتور نمونه برداری انجام شد. اثر کنترل pH با مقایسه فرایند بدون کنترل pH با تخمیر انجام شده در pH (سود 1 نرمال) 5/6 بررسی گردید. مقدار توده سلولی با روش خشک کردن انجمادی و اسیدهای آلی با HPLC اندازه گیری شد.
    یافته ها
    غلظت نهایی متغیرهای وابسته برای دو تیمار بدون و با کنترل pH به ترتیب عبارت بودند از: توده سلولی 07/0± 79/1 و 07/0±72/1، اسید پروپیونیک 13/0±87/4 و 04/0±16/4، اسید استیک 13/0±87/4 و 04/0±16/4 و اسید لاکتیک 06/0±93/7 و 09/0±10/6 (گرم بر لیتر).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه نشان داده شد که کنترل pH تخمیر با سود نرمال اثر معنی داری بر تولید اسیدهای آلی یاد شده ندارد.
    کلیدواژگان: پروپیونی باکتریوم فرئودنریچی یی زیرگونه شرمانی یی، اسید پروپیونیک، سامانه ناپیوسته خوراک دهی شده، ملاس
  • علیرضا قائمی، فروغ اعظم طالبان، آزیتا حکمت دوست، علیرضا رفیعی، وحید حسینی، زهره امیری، رضا همایونفر، حافظ فاخری* صفحات 123-134
    سابقه و هدف
    بیماری کبد چرب غیرالکلی یا NAFLD (Non-alcoholic fatty liver disease) شایع ترین بیماری کبدی در دنیاست که در حال حاضر درمانی برای آن وجود ندارد. گام اول درمان، استفاده از رژیم کاهش وزن است، اما درجه و میزان کاهش وزن مورد نیاز جهت بهبود بیماری هنوز مشخص نشده است. مطالعه حاضر به منظور تعیین اثرات کاهش وزن بر شاخص های بیماری کبد چرب انجام شد.
    مواد و روش ها
    50 بیمار مبتلا به NAFLD به مدت 6 ماه تحت رژیم غذایی با انرژی 500 تا 1000 کیلوکالری کمتر از انرژی مورد نیاز آنها)بر حسب وزن تعدیل شده(قرار گرفتند. شاخص های تن سنجی، دریافت تغذیه ای، فعالیت بدنی و آنزیم های کبدی در ابتدای مطالعه و ماه های سوم و ششم مداخله بررسی و همچنین چربی های خون، مالون دی آلدهید، TNF-α، اینترلوکین-6 و سیتوکراتین 18 در ابتدا و ماه ششم اندازه گیری شدند. براساس میزان کاهش وزن بیشتر یا کمتر از 5% وزن اولیه، بیماران به دو گروه پایبند و غیر پایبند به رژیم تقسیم شدند.
    یافته ها
    44 بیمار مداخله را کامل کردند. 25 بیمار در گروه پایبند به رژیم (7/9% کاهش وزن) و 19 بیمار در گروه غیرپایبند به رژیم (9/1% کاهش وزن) قرار گرفتند. بعد از مداخله، شاخص های تن سنجی وزن (05/0> P)، نمایه توده بدن (001/0>P) و دور کمر (001/0>P) در هر دو گروه کاهش یافتند. در گروه پایبند، فشارخون دیاستولیک (001/0> P)، کلسترول تام (004/0= P)، LDL (007/0= P)، تری گلیسرید (035/0= P)، آنزیم های کبدی (001/0 >P) و سیتوکراتین 18 (003/0=P) کاهش معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری
    مداخله انحصاری کاهش وزن به عنوان اولین گام در مدیریت بیماران مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: کبد چرب غیر الکلی، رژیم غذایی، کاهش وزن، سیتوکراتین 18
  • فاطمه سردابی، جواد مهتدی نیا*، فروغ شواخی، علی اشرف جعفری صفحات 135-144
    سابقه و هدف
    با توجه به تولید انبوه سیب در ایران، با استفاده از فناوری های موثر بسته بندی و انبارداری می توان از ضایعات این میوه ارزشمند جلوگیری کرد. نظر به نقش موثر اتیلن در افت کیفیت سیب،این پژوهش با هدف بررسی اثر کاهش اتیلن در بهبود کیفیت دو رقم سیب تولیدی ایران طی انبارداری، انجام شد.
    مواد و روش ها
    آزمایش به صورت طرح کرت خرد شده در زمان بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار و با استفاده از گرانول های حاوی نانو جاذب اتیلن در دو سطح (0 و 10 گرم) و 1- متیل سیکلوپروپن در دو سطح (ppm1 و 0) بر روی سیب قرمز و زرد لبنانی انجام شد. نمونه ها در انبار با دمای 5/0± درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 90% به مدت 5 ماه، قرار گرفت. ارزیابی کیفی نمونه ها (شامل افت وزن، سفتی بافت، pH، اسیدیته و کل مواد جامد محلول) قبل از انبار و هر ماه یک بار انجام شد. ویتامین ث نیز در ابتدا و انتهای انبارداری تعیین شد.
    یافته ها
    مقایسه میانگین ها نشان داد کمترین pH (39/4)، بیشترین اسیدیته (31/0 درصد)، پایین ترین مواد جامد محلول (28/14 درصد)، بیشترین سفتی بافت (2N/m54/17)، پایین ترین میزان کاهش وزن (10/3 درصد) و بالاترین مقدار ویتامین ث (1g-100mg/27/6) مربوط به تیمار توام 1-MCP و جاذب اتیلن بود و برعکس بیشترین pH (60/4)، کمترین اسیدیته (25/0 درصد)، بیشترین مواد جامد محلول (1/15 درصد)،کمترین سفتی بافت (2N/m30/14)، بیشترین میزان کاهش وزن (51/3 درصد) و کمترین مقدار ویتامین ث (1g-100mg/26/5) مربوط به تیمار شاهد بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از 1-MCP و نانوجاذب اتیلن به صورت همزمان اثر بهتری در حفظ کیفیت هر دو رقم سیب، نسبت به استفاده از هر کدام به تنهایی داشت. رقم قرمز به علت سفتی بافت بالاتر و ظاهر تازه تر قابلیت انبارمانی بهتری از رقم زرد نشان داد.
    کلیدواژگان: پرمنگنات پتاسیم، جاذب اتیلن، سیب، نانو زئولیت، 1، متیل سیکلوپروپن
  • شهلا سلمانیان، علیرضا صادقی ماهونک*، مرتضی خمیری، محمدرضا ماستری فراهانی صفحات 145-154
    سابقه و هدف
    گیاه اوجی یکی از گونه های مهم خانواده نعنا است که توزیع گسترده ای در مناطق شمال ایران دارد. هدف از این پژوهش ارزیابی فعالیت پاداکسایشی، ضدمیکربی و آنالیز اسیدهای فنولی عصاره متانولی گیاه دارویی اوجی است.
    مواد و روش ها
    مقدار کل ترکیبات فنولی عصاره متانولی با روش فولین سیوکالتو، فعالیت ضد میکربی عصاره به روش رقیق سازی در مایع با تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی، مقدار اسیدهای فنولی با دستگاه کروماتوگرافی مایع با کاریی بالا و فعالیت پاداکسایشی عصاره با آزمون مهار رادیکال های آزاد DPPH تعیین گردید.
    یافته ها
    در تمام غلظت ها (200،150،50،100 میکروگرم در میلی لیتر) عصاره اوجی از فعالیت پاداکسایشی بالایی برخوردار بود و با افزایش غلظت، میزان فعالیت مهار کنندگی افزایش یافت (23/87- 46/26 درصد). همچنین عصاره فعالیت ضدمیکربی قابل ملاحظه ای در مقابل چهار باکتری مورد بررسی (باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی، سالمونلا انتریکا) نشان داد. بیشترین اثر باکتری کشی عصاره مربوط به سالمونلا انتریکا (mg/g5/2MBC=) بود. درحالی که اشریشیا کلی قوی ترین باکتری به عصاره شناخته شد (mg/g40MBC=). فراوان ترین اسید فنولی موجود در برگ های اوجی کلروژنیک اسید بود که میزان آن 84/732 میکرو گرم بر گرم بافت خشک گیاه تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    عصاره متانولی برگ های اوجی می تواند جایگزین مناسبی برای مواد شیمیایی جهت کنترل رشد میکربی و افزایش عمر نگهداری مواد غذایی باشد.
    کلیدواژگان: کلروژنیک اسید، فعالیت ضدمیکربی، فعالیت ضدرادیکالی، گیاه دارویی اوجی، ترکیبات فنولی
  • ابراهیم فلاحی، سجاد روستا*، فرزاد ابراهیم زاده، خاطره عنبری، امیرحسین خلخالی راد صفحات 155-164
    سابقه و هدف
    مطالعات زیادی جهت شناسایی ارتباط غذاها و مواد مغذی با سندرم متابولیک انجام شده است، در حالی که مطالعه الگوهای غذایی و ارتباط آن با سندرم متابولیک فواید بیشتری نسبت به بررسی ارتباط منحصرا یک یا چند ریز مغذی دارد؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط الگوهای غذایی سنتی با سندرم متابولیک در شهر خرم آباد انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 973 نفر (237 مرد و 736 زن) از ساکنین شهر خرم آباد به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و بصورت تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. دریافت های غذایی افراد با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی 200 آیتمی ارزیابی، وزن، قد و فشار خون اندازه گیری و نمایه توده بدن (BMI) محاسبه شد. قند خون ناشتا، پروفایل لیپیدی و انسولین سرم اندازه گیری شد. سندرم متابولیک طبق معیارهای انجمن قلب آمریکا تعریف شد.
    یافته ها
    شیوع سندرم متابولیک 29% بود. افرادی که در بالاترین پنجک الگوی غذایی سنتی قرار داشتند، در مقایسه با افراد پایین ترین پنجک، شانس بیشتری برای ابتلا به سندرم متابولیک (نسبت شانس 73/2و فاصله اطمینان 95%: 4/1 تا 56/3) داشتند. بین اندازه دور شکم و BMI با الگوی غذایی سنتی ارتباط مستقیمی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    الگوی غذایی سنتی می تواند (تخم مرغ، چای، آب میوه، غلات تصفیه شده، مغزها، ترشی، روغن جامد، روغن مایع، قند و شکر، نمک، ادویه جات) خطر ابتلا به سندرم متابولیک را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: الگوهای غذایی، الگوی غذایی سنتی، سندرم متابولیک، خرم آباد
  • آمنه شیرایی کسمایی، هدایت حسینی، سید ابراهیم حسینی، سهیل اسکندری* صفحات 165-172
    سابقه و هدف
    ماهیان بسیار فسادپذیر بوده و برای جلوگیری یا به تعویق انداختن فساد آنها استفاده از مواد نگهدارنده طی نگهداری ضروری است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر ضداکسیدانی و ضدباکتریایی عصاره جعفری به عنوان نگهدارنده طبیعی بر افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی کپور نقره ای نگهداری شده در دمای 1±4 درجه سانتی گراد بود.
    مواد و روش ها
    نمونه ها در 2 گروه شاهد (غوطه ور در آب مقطر) و مورد (غوطه ور در عصاره جعفری 1 درصد) تقسیم و در معرض هوا بسته بندی و در دمای یخچال نگهداری شدند. در یک دوره 15 روزه آزمون های شیمیایی (PV، TBA، TVB-N،FFA) و میکربی (TVC، PTC) انجام پذیرفت.
    یافته ها
    عصاره جعفری به طور معنی داری (05/0>p) اکسیداسیون چربی را در فیله های تیمار شده به تاخیر انداخت. مقادیر TVB-N و FFA در تیمار جعفری در مقایسه با نمونه کنترل، تغییرات کمتری طی زمان نگهداری نشان دادند (به ترتیب 02/0±23/16 در مقابل 07/0±50/32 میلی گرم در 100 گرم گوشت ماهی و 00/0±02/1 در مقابل 04/0±91/1 درصد اسید اولئیک) (05/0>p). بر اساس نتایج آزمون میکربی نمونه های تیمار شده تا روز 12 و نمونه کنترل تا روز 6 نگهداری، قابل مصرف بودند.
    نتیجه گیری
    از عصاره جعفری می توان به عنوان نگهدارنده طبیعی، جهت افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی کپور نقره ای استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کپور نقره ای، عصاره جعفری، ضداکسایش، ضدباکتریایی
  • فائزه عسکری، ساره عدالتی، مهدی کاردوست پاریزی، بهرام رشیدخانی صفحات 173-180
    سابقه و هدف
    احتمال ارتباط مصرف گوشت قرمز و گوشت فراوری شده با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات مطرح شده است، اما اطلاعات موجود در این زمینه محدود است. لذا این مطالعه با هدف ارزیابی ارتباط مصرف گوشت قرمز، گوشت فراوری شده، احشاء، ماهی و ماکیان، با خطر ابتلا به سرطان پروستات انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مورد- شاهدی بیمارستان محور، در مجموع 50 بیمار مبتلا به سرطان پروستات به عنوان گروه مورد و 100 مرد سالم به عنوان گروه کنترل تحت مصاحبه حضوری قرار گرفتند. از مدل رگرسیون به منظور ارزیابی ارتباط مصرف گوشت قرمز، گوشت فراوری شده، احشاء، ماهی و ماکیان، با ریسک ابتلا به سرطان پروستات استفاده شد.
    یافته ها
    دریافت بیشتر انواع گوشت های قرمز (5/12-7/1=CI 95%،6/4OR=) با افزایش احتمال ابتلا به سرطان پروستات مرتبط می باشد. در این میان، مصرف بیشتر گروه امعاء و احشاء (6/7-3/1=CI 95%،1/3OR=) و گوشت فراوری شده (1/6-0/1=CI 95%،5/2OR=) به طور معنی داری با افزایش احتمال ابتلا به سرطان پروستات مرتبط بودند (05/0>(p. مصرف بیشتر گروه گوشت گاو و گوسفند، احتمال ابتلا به سرطان پروستات را افزایش داد؛ اگرچه این رابطه معنی دار نبود (762/0=(p. همچنین در این مطالعه نشان داده شد که دریافت بیشتر ماهی (2/0-02/0=CI 95%،07/0OR=)، با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط می باشد. تاثیر دریافت ماکیان بر کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات، معنی دار نبود (083/=(p.
    نتیجه گیری
    احتمالا دریافت بالای گوشت های فراوری شده و امعاء و احشاء با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط می باشد. علاوه براین، مصرف ماهی ممکن است یک عامل محافظتی در برابر سرطان پروستات باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پروستات، گوشت، ماهی، ماکیان، مطالعه مورد، شاهدی
  • همایون وصال، سید امیر محمد مرتضویان*، عبدالرضا محمدی، سعیده اسماعیلی صفحات 181-190
    سابقه و هدف
    دوغ محصول تخمیری سالم و سلامت بخش است که به عنوان یک نوشیدنی ملی ایران محسوب می شود. با توجه به اهمیت ملی دوغ و مصرف روز افزون این نوشیدنی تخمیری سلامت بخش و استفاده از نگهدارنده های سوربات و بنزوات به منظور افزایش ماندگاری و کاهش بار میکربی در دوغ، لزوم مطالعاتی به منظور تعیین استاندارد و حدود مجاز این افزودنی ها در این فرآورده لبنی تخمیری حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه، اندازه گیری سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در نمونه های دوغ عرضه شده در سطح تهران می باشد.
    مواد و روش ها
    به منظور اندازه گیری سطوح نگهدارنده های سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در دوغ، ابتدا عوامل موثر بر استخراج سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم (pH نمونه استخراجی، حجم حلال استخراجی، میزان محلول کارز و سرعت سانتریفوژ) بهینه سازی و از روش ارقام شایستگی معتبرسازی گردیدند. بدین منظور، حدود 90 آنالیز بر روی نمونه دوغ تهیه شده در آزمایشگاه انجام گردید. سپس، تعداد 60 نمونه دوغ از نوع بدون گاز گرمادیده در 3 ماه متوالی فصل تابستان از سطوح بازار جمع آوری و میزان سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم با دستگاه HPLC مورد اندازه گیری قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS 16 استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد دوغ های صنعتی معروف عرضه شده در شهر تهران در فصل تابستان (تیر، مرداد و شهریور) از نظر مقدار غلظت سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم، تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. بیشترین غلظت سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم به ترتیب 8/267 و 3/49 میلی گرم بر کیلوگرم و کمترین غلظت این نگهدارنده ها به ترتیب 2/8 و 6/4 میلی گرم بر کیلوگرم در نمونه های دوغ اندازه گیری گردید.
    نتیجه گیری
    علیرغم عدم وجود حد استاندارد برای مصرف نگهدارنده های سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در دوغ، این نگهدارنده ها در دوغ های مصرفی شهر تهران استفاده می شوند. تحقیق حاضر می تواند گامی موثر برای تدوین استاندارد و تعیین حدود مجاز مصرف نگهدارنده های سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم محسوب شود.
    کلیدواژگان: سوربات پتاسیم، بنزوات سدیم، دوغ، کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا
  • مینا همایونفال، فرامرز خداییان*، سید محمد موسوی، سید محمد حسینی پنجکی صفحات 191-199
    سابقه و هدف
    روغن گردو به دلیل غنی بودن از اسیدهای چرب غیر اشباع امگا 3 و ترکیبات آنتی اکسیدانی، دارای خواص تغذیه ای فراسودمند شامل بهبود سیستم گوارشی، کاهش کلسترول خون و نهایتا کاهش بیماری های قلبی و عروقی است. در پژوهش حاضر امکان تولید نانوامولسیون بر پایه روغن گردو و تاثیر عوامل مختلف بر پایداری آن بررسی می شود.
    مواد و روش ها
    روغن گردو همراه با توئین 80 و اسپن 80 (به عنوان امولسیفایر) در تهیه نانو امولسیون استفاده شد. به منظور همگن سازی ذرات امولسیون از امواج فراصوت استفاده و تاثیر زمان همگن سازی، غلظت روغن و غلظت امولسیفایر بر قطر ذرات، پایداری و نرخ کاهش کدورت امولسیون بررسی شد.
    یافته ها
    اثر زمان همگن سازی، غلظت روغن و غلظت امولسیفایر بر ویژگی های امولسیون به وسیله نمودارهای سطح پاسخ ارزیابی و برای هر پاسخ مدل چند جمله ای درجه دو بدست آمد. نمونه های تولیدی دارای اندازه ذارت بین 450-300 نانومتر، پایداری %100-6/96 و نرخ کاهش کدورت 0021/0-0016/0 بودند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص شد می توان از روغن گردو امولسیون هایی در محدوده نانو تولید کرد و ارزیابی امولسیون ها توسط تست خامه ای، شدن بیانگر پایداری فیزیکی مناسب نمونه ها در طول دوره نگهداری (84 روز) است.
    کلیدواژگان: امولسیون، پایداری، روغن گردو، روش سطح پاسخ، کدورت
  • عیسی محمدی زیدی، امیر پاکپور حاجی آقا* صفحات 201-210
    سابقه و هدف
    آموزش تغذیه، جزء کلیدی برنامه های ارتقای سلامت بوده و به بهبود رفتارهای تغذیه ای دانش آموزان منجر می شود. پژوهش حاضر به منظور تاثیر آموزش مبتنی بر مدل مراحل تغییر بر مصرف منظم صبحانه و میان وعده ناسالم در دانش آموزان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی روی 300 دانش آموز که به طور تصادفی در دو گروه 150 نفری تجربی و کنترل قرار گرفتند، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های استاندارد جمع آوری شد. مداخله آموزشی در 4 جلسه در گروه های 10 نفره و یک جلسه مشاوره فردی انجام شد. داده ها قبل و 3 ماه پس از آموزش گردآوری شد و توسط نرم افزار SPSS 17.0 و با استفاده از آزمون های آماری کای دو، مک نمار، pooled t-test، تی زوجی و آنالیز واریانس همراه با آزمون شفه تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی دانش آموزان 45/0±36/9 و نسبت پسر و دختر در دو گروه برابر بود. در حالی که قبل از مداخله هیچ دانش آموزی حضور در مراحل عمل و نگهداشت را گزارش نکرده بود، پس از اجرای مداخله آموزشی در گروه تجربی 40 درصد دانش آموزان مراحل فعال را گزارش کردند (001/0>P). یافته ها گویای افزایش معنی دار پیش نیازهای تغییر رفتار در گروه تجربی (از 19/6 ± 02/19 به 62/4 ± 08/41)، فرایندهای تغییر (از 01/13 ± 66/53 به 71/14 ± 96/80) و منافع (از 97/8 ± 71/43 به 89/26 ± 01/73) و کاهش سازه هزینه ها (از 89/5 ± 03/27 به 57/3 ± 42/16) هستند (001/0>P) همچنین افزایش معنی داری در میزان مصرف منظم صبحانه و کاهش مصرف میان وعده های ناسالم مشاهده شد (001/0>P).
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی در قالب مدل مراحل تغییر در دوره سه ماهه، تغییرات نسبتا مناسبی را در رفتار تغذیه ای دانش آموزان ایجاد کرد. با توجه به کم هزینه بودن و اثربخشی آموزش تغذیه ای بر اساس مدل مراحل تغییر، لزوم تعمیم این گونه برنامه های آموزش ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مدل مراحل تغییر، آموزش، مدارس ابتدایی، میان وعده، تغذیه سالم
  • فریبا نقی پور، مصطفی مظاهری تهرانی، بهاره صحراییان*، زهرا شیخ الاسلام، مریم سلیمانی صفحات 211-220
    سابقه و هدف
    مصرف محصولات غله ای حاوی میزان بالای تخم مرغ نظیر کیک به دلیل خطر ابتلا به چاقی و افزایش سطح کلسترول خون به گروه خاصی از افراد جامعه محدود شده است. از این رو در این پژوهش جایگزین کردن تخم مرغ با آرد سویا و جوانه گندم تثبیت شده با آرد گندم در تولید کیک مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    از آرد سویا در سه سطح 0، 25 و 50 درصد (بر اساس وزن تخم مرغ) و از جوانه گندم تثبیت شده نیز در سه سطح 0، 5 و 10 درصد (بر اساس وزن آرد) استفاده شد. ویژگی های محصول نهایی نظیر رطوبت، حجم مخصوص، تخلخل، رنگ پوسته، بافت و ویژگی های حسی مورد بررسی قرار گرفت. به منظور اندازه گیری میزان تخلخل و رنگ پوسته، نرم افزار Image J استفاده شد.
    یافته ها
    نمونه حاوی 50 درصد آرد سویا و نمونه حاوی 5 درصد جوانه گندم و 50 درصد آرد سویا دارای بالاترین میزان رطوبت و امتیاز پذیرش کلی و کمترین میزان سفتی بافت در هر دو بازه زمانی (2 ساعت و یک هفته پس از پخت) بودند. این در حالی است که بیشترین میزان حجم مخصوص و تخلخل به ترتیب به نمونه حاوی 5 درصد جوانه گندم و 50 درصد آرد سویا و نمونه حاوی 50 درصد آرد سویا تعلق گرفت. هم چنین با بررسی نتایج مشخص گردید که با افزایش آرد سویا و جوانه گندم در فرمولاسیون به ترتیب میزان مولفه L* و a* نسبت به شاهد 1 (نمونه فاقد تخم مرغ، آرد سویا و جوانه گندم) افزایش و کاهش یافت در حالی که آرد سویا سبب کاهش میزان مولفه b*و جوانه گندم سبب افزایش میزان این مولفه شد.
    نتیجه گیری
    استفاده از آرد سویا و جوانه گندم پیش فرآیند شده در فرمولاسیون کیک روغنی، علاوه بر ارتقاء ارزش تغذیه ای، سبب بهبود برخی از ویژگی های تکنولوژیکی این محصول پر مصرف می شود.
    کلیدواژگان: تخم مرغ، آرد سویا، جوانه گندم، بافت، رنگ پوسته
  • سعیده ابدالی، علی معتمدزادگان صفحات 221-229
    سابقه و هدف
    در سال های اخیر، تمایل مصرف کنندگان برای استفاده از محصولات کم چرب و یا بدون چربی افزایش یافته است. این مطالعه با هدف جایگزینی بخشی از ماده خشک با ژلاتین بر خواص کاربردی ماست قالبی بدون چربی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تاثیر افزودن ژلاتین گاوی با قدرت تشکیل ژل بالا و قدرت تشکیل ژل پایین در غلظت های 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی و بافتی ماست بدون چربی حاوی 9 و 5/12 درصد ماده خشک مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ژلاتین به عنوان پایه تشکیل ژل با شبکه پروتئینی شیر ارتباط برقرار کرده و سبب استحکام شبکه کازئینی می شود، در نتیجه به طور معنی داری)05/0(p< سبب کاهش آب اندازی، افزایش گرانروی و سفتی بافت محصول می شود. به طوری که در غلظت های بالا آب اندازی به صفر رسید و نمونه حاوی 1% ژلاتین با قدرت تشکیل ژل بالا در ماده خشک 5/12%، با نیرویی معادل 116 گرم برای نفوذ پلانگر داخل بافت، سفت ترین بافت و گرانروی برابر pa.s 27266 بیشترین گرانروی را داشت.
    نتیجه گیری
    استفاده از ژلاتین تا حدودی می تواند نواقص حاصل از حذف چربی و کاهش ماده خشک را اصلاح کند.
    کلیدواژگان: بافت، کم کالری، ژلاتین، ماست قالبی، ویژگی های فیزیکوشیمیایی
  • اسکندر غلامی پریزاد، الهام رنجبر، احمد پورعباس، علی اشرف عیوضی، زینب غضنفری*، اصغر اشرفی حافظ صفحات 231-238
    سابقه و هدف
    شیوع کم وزنی و چاقی در نوجوانی همراه با افزایش خطر ابتلا به بیماری های مزمن در بزرگسالی و کوتاه قدی نیز سبب اختلال تکامل رفتاری است. هدف از انجام این مطالعه تعیین شاخص های تن سنجی نوجوانان مدارس راهنمایی شهر ایلام است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر روی 493 دانش آموز مقطع راهنمایی با روش توصیفی تحلیلی مقطعی صورت گرفت. نمونه ها با روش سیستماتیک و به طور تصادفی از میان پایه های اول تا سوم انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد جمع آوری شد و برای هر فرد وزن، قد و شاخص توده بدنی اندازه گیری شد. شاخص های تن سنجی بر اساس معیار CDC2000 و در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بررسی وضعیت تن سنجی نوجوانان نشان داد 5/21% کم وزن، 2/8% در معرض خطر اضافه وزن، 6/0% دارای اضافه وزن و 13% کوتاه قد هستند. شیوع کوتاه قدی در بین دختران سه برابر پسران بود. در این مطالعه شیوع کم وزنی در نوجوانانی که مادران آنها سطح سواد پایین (ابتدایی و کمتر) داشتند بیشتر بود به طوری که ارتباط آماری معنی داری بین سطح سواد مادر و کم وزنی یافت شد (05/0P<). ارتباط آماری معنی داری بین بعد خانوار با صدک BMI و کوتاه قدی و همچنین رتبه تولد با کوتاه قدی و کم وزنی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع کوتا ه قدی، کم وزنی و اضافه وزن در دانش آموزان، ارائه راهکارهای مناسب جهت بهبود وضعیت تغذیه ای نوجوانان از طریق آموزش به والدین در برنامه های تغذیه ای استان ضروری است.
    کلیدواژگان: کم وزنی، کوتاه قدی، اضافه وزن، مقطع راهنمایی، ایلام
  • محمد فرجی، قاسم فدوی* صفحات 239-252
    امروزه علوم و فناوری نانو به عنوان یکی از مهمترین زمینه های تحقیقاتی - توسعه ای در بین علوم مدرن مطرح است. امروزه نانو ذرات مغناطیسی به دلیل ویژگی هایی مانند سطح ویژه بزرگ و جداسازی ساده با میدان مغناطیسی خارجی، کاربرد های متنوعی پیدا کرده اند. در مواد غذایی، می توان از نانو ذرات مغناطیسی برای تثبیت آنزیم ها، خالص سازی پروتئین ها و آنالیز ترکیبات مربوطه بهره برد. در این مقاله اصول کلی تولید نانو ذرات مغناطیسی و موفقیت های به دست آمده در تثبیت آنزیم ها، خالص سازی پروتئین ها، آنالیز مواد غذایی و نقش آنها در روش های آماده سازی، بررسی خواهد شد. یافته های ارائه شده در این مقاله نشان دهنده ظرفیت بالای نانو ذرات مغناطیسی در علوم و صنایع غذایی است.
    کلیدواژگان: نانو ذرات مغناطیسی، تثبیت آنزیم، خالص سازی پروتئین، آنالیز مواد غذایی
|
  • T. Eslamparast, H. Poustchi, F. Zamani, M. Sharafkhah, R. Malekzadeh, A. Hekmatdoost Pages 1-8
    Background And Objective
    There is evidence suggesting a relationship between synbiotics and nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD). Also، probable associations of synbiotics with liver and inflammatory responses are presently being investigated. The aim of our study was to determine the effects of supplementation of diet with synbiotics on the liver enzymes، inflammatory markers and hepatic fibrosis in patients with NAFLD.
    Materials And Methods
    In this double-blind randomized clinical trial، 52 patients with NAFLD were divided in two groups، one (experimental group) receiving daily 2 synbiotic capsules (each one containing 7 probiotic strains and fructooligosaccharides) and the other (control group) receiving 2 placebo capsules، for 28 weeks. Both groups were advised to follow an energy-balanced diet and recommended to perform physical activity. Liver enzymes، inflammatory markers and hepatic fibrosis were assessed at baseline and the end of the study. In addition، at weeks 0، 14 and 28 data were collected on anthropometric measurements and physical activity. The STATA11 software was used for data analysis.
    Results
    At baseline no significant differences were seen in the background variables between the two groups. After 28 weeks، liver enzymes، inflammatory markers and hepatic fibrosis in the synbiotic group decreased significantly as compared with the placebo group (P<0. 001). Moreover، the treatment brought about a reduction of 2. 99 kPa in the hepatic fibrosis score (P<0. 001) in the experimental group.
    Conclusion
    On the basis of the findings it can be concluded that synbiotic supplementation can bring about improvements in liver enzymes and inflammatory markers and affect favorably liver fibrosis in patients with NAFLD.
    Keywords: NAFLD, Synbiotic, Inflammatory markers
  • S. Eshghi, M. Hashemi *, A. Mohammadi, F. Badie, Z. Mohammad Hosseini, K. Ahmadi, K. Ghanati Pages 9-19
    Background And Objective
    Strawberries are highly sensitive to fungal agents and، as a result، have a short shelf life. Using chemical fungicides to extend shelf life is a great health concern. Therefore، developing safe methods to control perish ability and maintain quality of strawberries during storage is crucial. Considering the successful application of chitosan in edible coating formulae and its proven antifungal properties due to its nano-particles prompted us to initiate this study aiming at assessing the efficiency of an edible coating based on chitosan nano-emulsion in delaying perish ability، maintaining quality and increasing the shelf life of strawberries.
    Materials And Methods
    After picking، strawberries were coated with nano-emulsion with particle sizes of 50-100±10 nanometers and containing 0. 5% chitosan as an antimicrobial substance and stored، along with control samples، at a temperature of 4±1℃ and a relative humidity of 70%. At 4-day intervals qualitative indicators، including acidity، soluble solids، texture firmness، weight loss، respiration rate، antioxidant activity، anthocyanin concentration، ascorbic acid and percentage of damage، were determined in three replicates (confidence interval = 95%).
    Results
    Coating strawberries with a nano-emulsion containing 0. 5% chitosan had، in addition to delaying the fruit damage، positive effects on their quality parameters. As compared to uncoated samples، the treated samples were firmner and their weight loss، respiration rate and percent damage were lower. Also،anthocyaninsvandvascorbic acid were better preserved in the coated strawberries than in the control cuncoated sample. Changes in acidity and soluble solids were not considerable.
    Conclusion
    Coating strawberries with a nano-emulsion containing chitosan can be introduced as a safe and effective method to increase their shelf life from 8 days to 20 days (2. 5 times as long) and better preserve their quality.
    Keywords: Nano, emulsion containing chitosan, Strawberry, Shelf, life
  • N. Haghighat, A. Rostami, Sh Eghtesadi *, F. Shidfar, I. Heidari, Af Hoseini Pages 21-30
    Background And Objective
    Dark chocolate has received the attention of researchers due to its cardiovascular protective effects. The purpose of this study was to determine the effects of 8 weeks consumption of dark chocolate on the lipid profile، apo-lipoprotein A-1 (Apo A1)، apo-lipoprotein B (Apo B)، and hs-CRP in type-2 diabetic patients.
    Materials And Methods
    This clinical trial was conducted on 69 diabetic patients randomly assigned to one of two (intervention and control) groups. The intervention (n=32) and control (n=28) groups received daily، for 8 weeks، 25 gr dark chocolate (containing 450mg polyphenols) and a similar amount of white chocolate، respectively. At the beginning and at the end of the period، blood samples were collected to measure total cholesterol، LDL-c، HDL-c، TG، Apo A1، Apo B، and hs-CRP. In addition، anthropometric measurements were made and data were gathered on physical activity، blood pressure and food intake and compared between the 2 groups
    Results
    The intervention brought about statistically significant reductions in the blood levels of TG (p=0. 007)، apo-lipoprotein A-1 (p=0. 045)، apo-lipoprotein B (p=0. 01) and hs-CRP (p=0. 005). There were no significant differences in either group with regard to serum total cholesterol، LDL-c or HDL-c levels at the end of the period; neither were observed any intergroup differences.
    Conclusion
    The findings suggest that polyphenol-rich dark chocolate may have desirable effects on the blood triglyceride، apo-lipoproteins A-1 and B and hs-CRP levels in diabetic patients، with no effect on the lipid profile.
    Keywords: Dark chocolate, Lipid profile, Inflammation, Apolipoprotein, Type, 2 diabetes
  • M. Beigomi, Ma Mohammadifar *, M. Ghods Rohani, M. Hashemi, M. Valizadeh Pages 31-40
    Background And Objective
    Numerous attempts have been made to replace calf rennet with other milk-clotting proteases because of limited supply and high prices of calf rennet. Fruit of Withania coagulans (solanaceae)، a medicinal plant rich in milk-cloting proteases، have been traditionally used in the south of Iran as a plant coagulant for cheese-making. No systematic study on the characterization of W. coagulans milk-clotting enzyme has been conducted so far. The purpose of this study was to extract، partially purify and characterize the milk-clotting enzyme from W. coagulans.
    Materials And Methods
    An enzyme extract was prepared from the fruit of W. coagulansusing using a 0. 85% NaCl solution، and the milk-clotting activity and characteristics of the milk-cloting enzyme (effect of temperature، pH، enzyme concentration and thermal stability) were assessed. The extract was partially purified، and the molecular mass of the crude extract and the fractions with the highest milk-clotting activity were determined by SDS- PAGE.
    Results
    The optimal temperature and pH for the enzyme were 70˚C and 4، respectively. Partial purification showed that the milk-clotting activity of the enzyme purified with 50% ammonium sulphate was greater than samples purified with other ammonium sulphate solutions at other concentrations. The molecular mass of this fraction using SDS-PAGE showed two bands، namely، 66 and 29 kDa. An important characteristic of the enzyme was its excellent thermal stability; it retained 74% of its milk-clotting activity at 60˚C for 30 min.
    Conclusion
    It seems that W. coagulans proteases can be used as a suitable source of enzyme in the dairy industry as an alternative clotting agent.
    Keywords: Withania coagulans, Extraction, Partial purification, SDS, PAGE
  • N. Hariri, E. Nasseri *, A. Houshiar-Rad, F. Zayeri, D. Bondarianzadeh Pages 41-50
    Background And Objective
    Early identification of individuals at risk of disease and modifying their high-risk behaviors is always a priority in the health system. Using less costly diagnostic methods and planning tools can be an effective step towards achieving this goal. The Alternative Healthy Eating Index (AHEI) can be one of these tools. The aim of the present study was to assess the relationship between AHEI and 10-year risk of cardiovascular disease (CVD).
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 235 male-employees aged ≥30 years selected by non-random sampling. The AHEI and 10-year risk of CVD were calculated based on data obtained through food frequency and dietary oil intake questionnaires and the Framingham risk score، respectively. To calculate the Framingham score components، total cholesterol، HDL cholesterol، fasting blood sugar and blood pressure of the subjects were measured.
    Results
    There was no statistically significant asociation between AHEI and the 10-year risk of CVD (r =-0. 12، p=0. 07). However، the risk was inversely related with some of the AHEI components، including the nuts and soy group (r= -0. 15، p= 0. 02) and the fruits group (r = -0. 13، p=0. 04). Based on the stepwise multiple linear regression results، every additional serving of the nuts and soy group led to a 2. 5% reduction in the CVD risk (B=-2. 527، p=0. 02)، but after adjusting for the energy intake (a confounder)، the association disappeared.
    Discussion
    In this study no statistically significant relationship was observed between the Alternative Healthy Eating Index and a 10-year risk of cardiovascular diseases.
    Keywords: Alternative Healthy Eating Index, Cardiovascular disease, Framingham risk score
  • Gr Ghezelbash *, I. Nahvi Pages 51-58
    Background And Objective
    Isolation of yeasts and keeping them for use in the food and drug industries need rapid and precise methods. Traditional methods of identification of yeasts and fungi have many defects، and new molecular methods، despite their widespread application and high efficiency، are expensive and not appropriate for routine use. The aim of this study was to find a simple and rapid method for yeast identification.
    Materials And Methods
    Seven yeast strains، including two standard zero-caloric-sweetener-producing strains، two non-producing strains and three strains naturally producing non-caloric-sweeteners were examined in order to compare efficiency of FT-IR and molecular technique in yeast identification.
    Results
    This study showed that similar and dissimilar yeast species (as regards species and genera) have identical and different spectrua، respectively. Quantitative evaluation of the yeast strains was performed using curve fittings of the polysaccharide، protein، and fatty acids regions.
    Conclusion
    Based on the findings، it can be concluded that FT-IR is a fast and effective method for identification of yeast strains. The advantages of this new method are simplicity of sample preparation، short analysis time، and high validity.
    Keywords: FT, IR, Low, calorie sweetener, Ribosomal RNA, Yeasts
  • F. Barak, E. Fallahi, A. Hassanzadeh Keshteli, Ar Yazdannik, A. Esmaillzadeh * Pages 59-70
    Background And Objective
    During the past decades obesity and obesity-related co-morbidities، such as cardiovascular diseases، have become global epidemics with incresing trends. Earlier studies have shown that adherence to the dietary approach to stop hypertension (DASH) diet favorably affects weight control. The aim of this study was to investigate the association between adherence to the DASH diet and obesity among female-nurses in the City of Isfahan، Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on 420 female-nurses with a mean age of 34 years (SD 0. 41) working in the City of Isfahan hospitals، selected by the multistage cluster random sampling method. Adherence to the DASH diet (in the previous year) was assessed using a validated special food frequency questionnaire (FFQ). A DASH score based on 8 food and nutrient components (fruits، vegetables، whole grains، nuts and legumes، low- fat dairy، red and processed meats، sweetened beverages، and sodium) was calculated. In a DASH diet pattern high intakes of the first five groups and low intakes of meat، sweetened beverages and salt are desirable. First the participants were classified based on quartile categories of their intakes of these components. The scores were then summed up to construct the overall DASH score that ranged from 8 to 32. Data on lifestyle، socioeconomic status and medical information were collected using a questionnaire. To compare general characteristics and the DASH scores across quartiles، we used the 1-way ANOVA and chi-square tests after adjusting for age and energy intake.
    Results
    Increased adherence to the DASH diet was associated with older age (P<0. 01) and lower waist circumference (P=0. 04). There was no statistically significant difference in the prevalence of general obesity between the extreme quartiles of the DASH diet score. Neither was there any association between the DASH diet and obesity after adjustment for age and energy intake and other confounding factors. However، with further adjustment for dietary factors، those in the upper quartile of DASH score were 71% less likely to suffer from general obesity as compared with those in the lowest quartile (OR: 0. 29; 95% CI: 0. 09-0. 97). Finally، consumption of the DASH diet was not significantly associated with central obesity، but after adjustment for age and energy intake، the association became significant (OR: 0. 37; 95% CI: 0. 14-0. 96).
    Conclusions
    It can be concluded that adherence to the DASH diet is associated with a reduced risk of general obesity. This association remains statistically significant even after adjustment for potential confounding factors.
    Keywords: DASH diet, Central obesity, Abdominal obesity, Waist circumference, Females
  • S. Rabiei, H. Hosseini *, M. Rezaei, T. Mousavi Pages 71-80
    Background And Objective
    Due to consumers'' concerns regarding the adverse side effects of chemical preservatives and increased bacterial strains'' resistance to commonly used antibacterial agents، research to find natural compounds to replace these agents seems warranted. The main aim of this study was to assess the inhibitory effects of Ajowan essential oil on growthb of Listeria monocytogenes in both kutum broth and kutum flesh models.
    Materials And Methods
    In the first step، the highest concentration of Ajowan essential oil with no significant changes on sensory properties of kutum was detemined. Then effects of the oil at concentrations of 0. 05، 0. 15 and 0. 3% and salt at concentations of 0% and 4% on growth of Listeria monocytogenes inoculated in a kutum broth were assessed، followed by assessing the effects of the oil at a concentration of 0. 15% and 0. 3% on growth of Listeria monocytogenes in the kutum flesh model. The samples were stored at 4° C for 12 days، bacterial counting being performed at 4-day intervals.
    Results
    In the kutum broth، Ajowan oil at a concentration of 0. 15% demonstrated a bacteriostatic effect; a concentration of 0. 3% was needed to be effective against Listeria monocytogenes. Addition of 4% salt to fish broth significantly improved the antibacterial activity of the oil. Further analysis of the data showed that in kutum flesh a concentration of 0. 15 and 0. 3% Ajowan oil significantly reduced bacterial growth as compaed with the control value.
    Conclusion
    The use of Ajowan oil can significantly prevent the growth of Listeria monocytogenes. The effect is more pronounced in the fish broth medium than in the kutum fillets.
    Keywords: Listeria monocytogenes, Ajowan essential oil, Kutum broth, salt, Sensory properties
  • M. Esfahani, Ar Dorosti Motlagh *, H. Sadrzadeh Yeganeh, A. Rahimi Forushani Pages 81-90
    Background And Objective
    Malnutrition in early months of life has many undesirable consequenses; feeding practices and food security are two important factors related to this problem. This study aimed to find association between infant feeding practices in the first six months after birth and nutritional status at the age of one year، in food secure and food insecure households.
    Materials And Methods
    This case-control study was conducted on 160 one-year old children in 2011. Data on food security and feeding practices were gathered using the 18-item USDA and a feeding-practices questionaire، respectively، through interviewing mothers consulting the Rey urban health centers.
    Results
    Taking any food before breast milk after birth، consumption of semi-solid foods، and breasfeeding not being the predominant feeding practice in the first six months were significantly associated with malnutrition in food-insecure households (p<0. 05). None of the three variables were found to be associated with the nutrition status of children in food-secure households.
    Conclusions
    Feeding practices in the first six months of life play an important role in the nutritional health of children in food-insecure households، who are، thus، more vulnarabale than children in food-secure households. These findings emphasize، one more، the importance and neccesity of propmoting child feeding practices in food-insecure households.
    Keywords: Food security, Feeding practices, Undernutrition, Toddlers, Rey city, Infants
  • M. Hosseini, Mb Habibi Najafi *, M. Mohebbi Pages 91-102
    Background And Objective
    Imitation cheeses are cheese-like products produced by blending individual ingredients، such as fat، protein، water and edible acids، with a mixture of emulsifying salts. The main protein sources in dairy-based imitation cheeses are rennet casein or sodium and calcium caseinates. Rennet casein is usually preferred to the other protein sources due to its functional properties and desirable flavor. However، in the present study sodium caseinate was employed as the protein source because of its higher availability and lower price in Iran. Also، whey protein concentrate (WPC) and enzyme-modified Lighvan cheese (EMC) were used to improve functional and sensory characteristics of the immitation cheese produced.
    Materials And Methods
    Imitation cheeses were formulated with three levels of WPC (0، 1. 5 and 3%) and of EMC (0، 2. 5 and 5%). Meltability and color parameters were assessed using the image processing technique. Other textural specifications، including hardness، adhesiveness، cohesiveness and springiness، were measured using a texture analyzer. Chemical analyses and sensory evaluation were done using the comon methods and the 5-point hedonic scale، respectively.
    Results
    The data showed that all the textural specifications were influenced by WPC and EMC (p<0. 05). In addition، based on the results of chemical analyses، increases in both variables affected significantly the protein and ash contents، as well as the pH of all the immitation cheese samples (p<0. 05); however، no significant difference was observed as regards fat، salt and moisture contents. Also، the effect of both variables on the color parameters were found to be statistically significant (p<0. 05). Finally، no statistical difference was observed between the overall acceptability of samples containing 2. 5% or 5% EMC as judged by the sensory evaluation panel members.
    Conclusions
    On the whole، results of the present study indicate that the physico-chemical and sensory characteristics of immitation cheese can be changed significantly by whey protein concentrate and enzyme-modified Lighvan cheese، the magnitudes of changes being a function of the amounts used.
    Keywords: Enzyme, modified Lighvan Cheese, Immitation Cheese, Physico, chemical Properties, Sensory Properties, Whey Protein Concentrate
  • L. Mirmoghtadaie *, M. Kadivar Pages 103-113
    Background And Objectives
    Due to their nutritionally favorable proprties، including high protein، fat and β glucan contents and a desirable amino acid composition، oats have attracted much attention for human consumption. In this research، starch and a protein-isolate were extracted from husked oats، modified and added as ingredients in cake flour used for baking cake.
    Materials And Methods
    Starch and protein isolated from oats were chemically modified، the former by cross-linking and acetylation and the latter by deamidation and succinylation. Oat flour formulations were prepared using different levels of the modified starch and protein isoltes and the physical characteristics of the cakes prepared from them determined.
    Results
    Cross-linking brought about a decrease in the swelling power of starch granules and an increase in syneresis (p<0. 001)، but it had not significant effect on gelatinization temperature. Acetylation، on the other hand، increased the granules swelling power (p<0. 001)، but it decreased gelatinization temperature and syneresis (p<0. 001). As regrds protein، both deamidation and succinylation increased the emulsifying activity and nitrogen solubility index but reduced foaming capacity and emulsion stability (p<0. 001). The prepared cake of oat flour has lower batter viscosity (p<0. 001) and higher volume (p<0. 001) than prepared cake of wheat flour. In the cake with Acetylated starch، increase in level of substitution led to increase in batter viscosity (p<0. 001) and cake volume (p<0. 001). Increasing in level of deamidated protein produced cake with lower batter viscosity (p<0. 001) and higher volume (p<0. 001)، but increase in level of succinylated protein increased batter viscosity and volume (p<0. 001) of cake.
    Conclusion
    Simultaneous use of acetylated starch and deamidated protein resulted in a cake batter with a higher viscosity and lightness as compared to control. Therfore، substitution of oat flour with acetylated starch or acetylated starch and deamidated protein will result in improvements in the physical characteristics of oat cake.
    Keywords: Oat, Acetylation, Deamidation, Succinylation
  • N. Ahmadi, K. Khosravi-Darani *, S. Zarean Shahraki, Am Mortazavian, M. Mashayekh, R. Komeili, E. Azadnia Pages 113-121
    Background And Objective
    Propionibacteria are capable of producing many important industrial products such as propionic acid، vitamin B12 and bacteriocins. Also these bacteria show some probiotic health benefits and produce prebiotics as stimulator of intestinal bacteria. The aim of this research is evaluation of pH control on production of biomass propionic، acetic and lactic acids in fed-batch system، with feeding of molasses and lactose as carbon sources of co-fermentation of Propionibacterium freudenreichii ssp. shermanii and Lactobacillus acidophilus.
    Materials And Methods
    Fermentation was conducted in a 3-liter fermentor containing base medium and molasses as the carbon source in which lactose was fed after 36th hat temperature at 30 °C. Total fermentation time was 96 hand sampling was done in every 24 h intervals to measure the biomass and organic acids. Two treatments were compared to each other: in one trial، pH was maintained at 6. 5 by using NaOH 1N، but in another، during fermentation pH was not controlled. Content of biomass and organic acid were measured by freeze drying and HPLC methods، respectively.
    Results
    The final concentration of the dependent variables for the two treatments with and without pH control obtained as following (g/L): biomass 1. 97±0. 07 and 1. 72 ±0. 07، propionic acid، 4. 87±0. 13 and 4. 16±0. 04، acetic acid 4. 87±0. 13 and 4. 16±0. 04 and lactic acid 7. 93±0. 06 and 6. 10±0. 09.
    Conclusion
    In this study it was shown that production of mentioned organic acids was not affected significantly by adding NaOH for control of pH in medium.
    Keywords: Propionibacterium freudenreichii subsp. dhermanii, Propionic acid, Fed, batch system, Molasses
  • Ar Ghaemi, Fa Taleban, A. Hekmatdoost, Ar Rafiei, V. Hosseini, Z. Amiri, R. Homayounfar, H. Fakheri Pages 123-134
    Background And Objective
    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the most common cause of liver dysfunction worldwide. There is no effective specific therapy for NAFLD. The most acceptable strategy in the management of these patients is the use of diet to decrease body weight. Since there is no consensus on the specifics of weight loss for management of NAFLD، this study evaluated the effects of weight loss on NAFLD characteristics.
    Materials And Methods
    Fifty patients with NAFLD received a diet consisting of a reduction of 500 to 1000 kcal/d for 6 mo. Anthropometric parameters، liver enzymes، dietary intake، and physical activity were measured at the beginning and after 3 and 6 mo. Lipid profile، malondialdehyde (MDA)، TNF-α، IL-6، cytokeratin 18 (CK18) -M30 were measured at baseline and at the end of the study. At the end of follow up، patients were classified as adherent or non-adherent to treatment according to a weight loss of ≥5% or < 5% of initial body weight، respectively.
    Results
    Forty-four patients completed the study protocol. Twenty-five patients were classified as adherent and nineteen as non-adherent (9. 7% vs. 1. 9% total body weight loss after 6 mo، respectively). After 6 mo، changes in the adherent and non-adherent groups were found for reduction in body weight (p< 0. 05)، BMI (p<0. 001) and waist circumference from (p<0. 001). Diastolic blood pressure decreased significantly for the adherent group (p<0. 001). Also، total cholesterol (p=0. 004)، LDL (p=0. 007)، triglycerides (p=0. 035)، ALT (p<0. 001)، AST (p<0. 001)، GGT (p<0. 001) and CK18-M30 (p=0. 003) levels decreased significantly in the adherent group over the non-adherent group.
    Conclusion
    The results suggest that exclusive dietary intervention is a first line of management for NAFLD.
    Keywords: Non, alcoholic fatty liver disease, Diet, Weight loss, Cytokeratine 18
  • F. Sardabi, J. Mohtadinia *, F. Shavakhi, A. Ashraf Jafari Pages 135-144
    Background And Objective
    Apple production is high in Iran; using effective packaging and storing technologies can prevent loss of this valuable fruit and provide a source of non-oil exports. Ethylene plays an effective role in the loss of apple quality. This study examined the effect of ethylene reduction on improving the quality of Golden and Red Delicious apples during cold storage.
    Materials And Methods
    Golden and Red Delicious apples were tested in an experimental design using a split-plot over time in a completely randomized design and three replications for 1-methylcyclopropene (1-MCP، 0 and 1 ppm) and potassium permanganate-coated zeolite nanoparticles (0 and 10 g). The fruit was stored at ± 0. 5°C and 90% RH for up to 5 mo. Fruit quality parameters (weight loss، firmness، pH، titratable acidity، total soluble solid concentration) were evaluated before storage and on a monthly basis during the storage period. Vitamin C concentration was also measured at the beginning and end of storage.
    Results
    A comparison of means showed the lowest pH (4. 39)، lowest reduction in TA (0. 31%)، lowest TSS (14. 28%)، highest firmness value (17. 54 N/m2)، lowest weight reduction (3. 10%) and highest vitamin C concentration (6. 27 mg/100g-1) were obtained for apples treated with 1-MCP combined with ethylene absorber sachets. The lowest pH (4. 39)، highest reduction in TA (0. 25%)، highest TSS (15. 1%)، lowest firmness value (14. 30 N/m2)، highest weight reduction (3. 51%) and lowest vitamin C concentration (5. 26 mg/100g-1) was found for the control apples.
    Conclusion
    The application of 1-MCP combined with ethylene absorber sachets had the best effect on the quality characteristics of both species. Red Delicious apples were firmer and fresher in appearance، indicating that this variety has better storability.
    Keywords: Apples, Ethylene absorber, Nanoparticles, Potassium permanganate, 1, methylcyclopropene
  • Sh Salmanian, Ar Sadeghi Mahoonak *, M. Khomeiri, Mr Masteri Farahani Pages 145-154
    Background And Objective
    Mentha aquatica is an important species of the family Labiatae that is commonly grown in the north of Iran. This study evaluated the in vitro potential of antioxidant and antimicrobial activity and analyzed the constituent phenolic acid in the methanolic extract of M. aquatica leaves as a traditional medicinal plant.
    Materials And Methods
    The total phenolic content of the methanolic extract of M. aquatica was determined using the Folin-Ciocalteu method and antimicrobial activity by broth microdilution and determination of the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC). High-performance liquid chromatography was used to determine the phenolic acid content of the extract. A DPPH radical scavenging assay was used to characterize antioxidant activity.
    Results
    The methanolic extract of M. aquatica showed excellent antioxidant activity at all concentrations (50، 100، 150، 200 μg/ml). The DPPH activity of the extract increased in a dose dependent manner for a range of 26. 46–87. 23%. The extract also revealed good antimicrobial activity against the four tested bacteria (Bacillus cereus، Staphylococcus aureus، Escherichia coli، Salmonella enterica). The most efficient bactericidal activity of the extract was against Salmonella enteric at MBC=2. 5 mg/ml and Escherichia coli was the strongest bacterium (MBC = 40 mg/ml). Analysis of the phenolic acid content in the leaves showed that chlorogenic acid (732. 84 μg/g dw) was a predominant compound.
    Conclusion
    The methanolic extract of the M. aquatica leaves can be used in place of chemical substances to control bacterial growth and increase the shelf- life of food.
    Keywords: Chlorogenic acid, Antibacterial activity, Antiradical activity, Mentha aquatica, Phenolic compounds
  • E. Falahi, S. Roosta *, F. Ebrahimzadeh, Kh Anbari, Ar Khalkhali Rad Pages 155-164
    Background And Objective
    Many studies have investigated the relationship between metabolic syndrome، foods، and nutrients. The study of dietary patterns and their relationship to metabolic syndrome is more beneficial than the relationship between one or more micronutrients. This study determined the relationship between traditional dietary pattern and metabolic syndrome in a study in the city of Khorramabad، Iran.
    Materials And Methods
    In this study، 973 patients (237 males and 736 females) who are residents of the city of Khorramabad were selected using multistage cluster and randomized systematic sampling. Food intake was assessed using a 200 food-item semi-quantitative food frequency questionnaire، and by measuring weight، height، and blood pressure and calculating BMI. Fasting blood sugar، lipid profiles، and serum insulin levels were measured. Metabolic syndrome was defined based on American Heart Association criteria.
    Results
    The results showed that the prevalence of metabolic syndrome was 29%. In comparison with participants in the lowest quintile of traditional dietary pattern، those in the highest quintile showed increased risk of metabolic syndrome (OR = 2. 73، CI 95% = 1. 4-3. 56). Traditional dietary pattern was positively correlated with waist circumferences and BMI.
    Conclusion
    Findings of this study showed that traditional dietary pattern (high consumption of eggs، tea، fruit juices، refined grains، nuts، pickles، hydrogenated fats، sugars، salt، and spices) increased the risk of metabolic syndrome.
    Keywords: Dietary patterns, Traditional dietary pattern, Metabolic syndrome, Khorramabad
  • A. Shiraei Kasmaei, H. Hosseini, E. Hosseini, S. Eskandari Pages 165-172
    Background And Objectives
    Fish and fish products are highly perishable because of their unsaturated fatty acid content، large amounts of free amino acids، and high final pH. For this reason، preservatives are used to prevent or delay spoiling during storage. This investigation determined the antioxidant and antibacterial activities of parsley extract on the shelf life of air packaged silver carp fillets stored at 4 ± 1°C.
    Material And Methods
    Prepared fish fillets were divided into two groups. One group was dipped in distilled water (control) and one in parsley extract (1%); they were then air packed and kept at 4±1°C. Microbial (TVC، PTC) and chemical (PV، TBA، TVB-N، FFA) properties were analyzed over a 15 d period.
    Results
    Parsley extract delayed lipid oxidation significantly (p<0. 05) in the treated fillets. In the samples treated with parsley extract، the magnitude of change in TVB-N and FFA was less than in the control samples (16. 23 ± 0. 02 vs. 32. 50 ± 0. 07 mg/100 g and 1. 02 ± 0. 00 vs. 1. 91 ± 0. 04% oleic acid، respectively) (p<0. 05). Microbial analysis results showed that the treated and control samples remained acceptably fresh up to 12 and 6 d، respectively.
    Conclusion
    The results obtained from this study showed that the shelf life of silver carp fillets dipped in parsley extract as a natural preservative extended their shelf life by 6 d over the control samples.
    Keywords: Silver carp, Hypophthalmichthys molitrix, Parsley extract, Antioxidant, Antibacterial
  • F. Askari, S. Edalati, M. Kardoust Parizi, B. Rashidkhani Pages 173-180
    Background And Objective
    Red and processed meat may increase the risk of prostate cancer. Data on diet and prostate cancer is sparse، thus، the present study examined the effect of processed and unprocessed red meat، organ meat، fish، and poultry on the risk of prostate cancer.
    Materials And Methods
    In this hospital-based، case-control study، 50 patients with prostate cancer and 100 control patients participated. Regression methods were used to examine the relationship between processed and unprocessed red meat، organ meat، fish، and poultry consumption and prostate cancer risk.
    Results
    A significant positive association was recorded for the consumption of total meat intake and the risk of prostate cancer (above median vs. below median: OR = 4. 6، 95% CI = 1. 7-12. 5). A significant positive association between organ meat (above median vs. below median: OR = 3. 1، 95% CI = 1. 3-7. 6) and processed meat (above median vs. below median: OR = 2. 5، 95% CI = 1. 0-6. 1) and the risk of prostate cancer was observed. The positive association between beef and mutton consumption and the risk of prostate cancer was not significant (p = 0. 762). Fish consumption was negatively associated with the risk of prostate cancer (above median vs. below median: OR = 0. 07، 95% CI = 0. 02-0. 2). The association between poultry consumption and risk of prostate cancer was not significant (p = 0. 083).
    Conclusion
    The results of the present study suggest that high consumption of processed meat and organ meat may be positively associated with the increased risk of prostate cancer. Fish consumption، by contrast، could be a protective factor against prostate cancer.
    Keywords: Prostate cancer, Meat, Fish, Poultry, Case control study
  • H. Vesal, Am Mortazavian *, Ar Mohammadi, S. Esmaeili Pages 181-190
    Background And Objective
    Doogh is a fermented dairy product that is a national beverage in Iran. Considering the national importance of doogh and increased consumption in the population، the use of preservatives (sorbate and benzoate) to extend the shelf life of the product and reduce the microbial load should be controlled to guarantee the health of consumers. This study determined the amount of potassium sorbate and sodium benzoate in the doogh distributed in the city of Tehran.
    Materials And Methods
    Factors affecting the potassium sorbate and sodium benzoate extraction from doogh (pH of the sample، the extraction solvent volume، amount of Carrez solution and speed of centrifuge) were optimized. Approximately 90 experiments were analyzed in the laboratory to optimize the effective parameters for extraction efficiency. Then 60 non-carbonated heated doogh samples were selected from the Tehran market during the summer season. The samples were analyzed using high performance liquid chromatography (HPLC) for 3 consecutive summer months after optimization. The data was analyzed with SPSS V. 16. 0.
    Results
    The method proposed in this study was significantly less time-consuming than other techniques. It had the advantages such as acceptable accuracy، precision and elimination of interruptions in the samples. The results show there was no significant difference (p<0. 05) between potassium sorbate and sodium benzoate in the samples supplied in Tehran during the summer. There were significant differences between samples (p>0. 05) for potassium sorbate and the means of samples were not significantly different (p<0. 05) for sodium benzoate. Samples 10 and 7 showed maximum potassium sorbate and sodium benzoate concentrations of 267. 8 and 49. 3 mg/kg، respectively. Samples 16 and 2 showed minimum concentration values of 8. 2 and 4. 6 mg/kg، respectively.
    Conclusion
    Although there is a limited consumption rate for potassium sorbate and sodium benzoate in doogh، these preservatives are used in most doogh distributed in Tehran. The results of this study can be effective for standardization of a limited consumption rate for potassium sorbate and sodium benzoate in this product.
    Keywords: Potassium sorbate, Sodium benzoate, Doogh, High performance liquid chromatography
  • M. Homayoonfal, F. Khodaiyan *, M. Mousavi, M. Hosseini Panjaki Pages 191-199
    Background And Objective
    Walnut oil has a high omega-3 unsaturated fatty acid and antioxidant component content، providing nutritional and functional properties including improvement of the gastrointestinal system، decrease in blood cholesterol level، eventually leading to a decrease in the risk of cardiovascular disease. The present study examined the possibility of the production of emulsion based on walnut oil and the effect of preparation on its stability.
    Materials And Methods
    Walnut oil with tween 80 and span 80 (as emulsifiers) was used in emulsion production. Ultrasonic waves were applied for homogenization and the effect of homogenization time، oil content، and emulsifier concentration on particle size، emulsion stability، and turbidity loss rate was studied.
    Results
    Ultrasonic time had a reverse effect on particle size and turbidity loss rate and a direct effect on emulsion stability. The particle size and turbidity loss rate of prepared emulsions had a direct relation with oil concentration and a negative effect on emulsion stability. Emulsifier concentration had a positive effect on emulsion stability، a negative effect on emulsion stability، and had no significant effect on turbidity loss rate.
    Conclusion
    Walnut oil can be used to produce emulsions with high stability; an evaluation of emulsion stability using creaming tests showed that samples have appropriate stability during storage time.
    Keywords: Emulsion, Stability, Walnut oil, Response surface methodology, Turbidity
  • A. Mohammadi Zeidi, A. Pakpour Pages 201-210
    Background And Objective
    As an essential element of health promotion programs، nutritional education improves the nutrition behaviors of students. The present study examined the impact of using the transtheoretical model to change breakfast and healthy snacks habits on education in elementary school students.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was performed on 300 students randomly divided into control and experimental groups. The data collection instrument an a standard questionnaire. Educational intervention was conducted in 4 sessions in groups of 10 students and one personal counselor. Data was collected before and 3 mo after training and was analyzed using SPSS 18. 0 software and chi square، McNemar، pooled t-test، pair t-test، and ANOVA with Scheffe statistical tests.
    Results
    The average age of students was 9. 36 ± 0. 45 yr with equal ratios of males and females. Before the educational program، no students reported that they were at the action and maintenance stage; after education، 40% of students in the experimental group reported being in the active stage of readiness (p<0. 001). Results indicate a significant increase in the prerequisites of behavior change for the experimental group (19. 02 ± 6. 19 to 41. 08 ± 4. 62)، process of change (53. 66 ± 13. 01 to 80. 96 ± 14. 71)، pros (43. 71 ± 8. 97 to 73. 01 ± 26. 89) and a decrease in cons (27. 03 ± 5. 89 to 16. 42 ± 3. 57) (p<0. 001). Breakfast consumption significantly increased and consumption of unhealthy snacks decreased significantly (p<0. 001).
    Conclusion
    Educational intervention in the structure of the transtheoretical model created adequate changes in nutritional behavior of the students over a 3 mo period. Given the low cost and effectiveness of nutritional education-based change model، the need to generate such educational programs is crucial.
    Keywords: Trans, theoretical model, Education, Elementary schools, Snack, Healthy nutrition
  • F. Naghipour, M. Mazaheri Tehrani, B. Sahraiyan *, Z. Sheikholeslami, M. Soleimani Pages 211-220
    Background And Objective
    The consumption of baking products containing high levels of egg، such as cake، should be limited to a specific group of people because of its role in increased risk of obesity and cholesterol levels. The present study replaced eggs with soy flour and mixed wheat flour with wheat germ in cake production and examined the effects.
    Materials And Methods
    Soy flour at 0، 25 and 50% (egg weight) and 0، 5 and 10% stabilized wheat germ (based on flour weight) were used to produce cakes. The product moisture content، specific volume، porosity، crust color، texture and sensory characteristics were investigated. Image J software was used to measure the porosity and crust color.
    Results
    Samples containing 50% soy flour and samples containing 5% wheat germ and 50% soy flour had the highest moisture content and overall acceptability and was softest texture at both the 2 h and 1 wk after baking time periods. The maximum specific volume and porosity were observed in samples containing 5% wheat germ and 50% soy flour and the sample containing 50% soy flour، respectively. The results indicated that the L* increased and a* decreased for the crust as soy flour and wheat germ increased over control 1 (without egg، wheat germ and soy flour). Soy flour decreased the b* value and increased as the wheat germ increased.
    Conclusion
    The use of soy flour and preprocessed wheat germ in the formulation of oil cake enhanced the nutritional value and improved the technological properties of the final product.
    Keywords: Egg, Soy flour, Wheat germ, Texture, Crust color
  • S. Ebdali, A. Motamedzadegan Pages 221-229
    Background And Objective
    In recent years، customer demand for low-fat or fat-free products have rapidly increased. This study evaluated the effect of the replacing the solid content of milk with gelatin on the functional properties of yogurt.
    Materials And Methods
    This study evaluated the effect of the addition of high bloom and low bloom bovine gelatin (0. 25، 0. 5، 0. 75، 1%) on the physicochemical and textural properties of nonfat yoghurt with reduced total solids (9% and 12%).
    Results
    Gelatin interacts with the milk protein network and increases casein network resistance، significantly decreasing syneresis and increasing viscosity and firmness of texture. Even at high concentrations، drainage was at a minimum. The samples containing 1% high bloom gelatin with 12. 5% total solids showed the highest force (116 g) and viscosity (27266 pa. s). Viscosity increased with the addition of gelatin (p<0. 05) when fat is removed and total solid content was decreased.
    Conclusion
    Results indicated that gelatin can remedy defects caused by fat reduction or exclusion from yoghurt.
    Keywords: Gelatin, Set yoghurt, Low calorie, Texture, Physicochemical properties
  • E. Gholami Parizad, E. Ranjbar, A. Pourabbas, Aa Eivazi, Z. Ghazanfari *, A. Ashrafi Hafez Pages 231-238
    Background And Objective
    Being underweight or obese in adolescence may lead to chronic diseases in adulthood. Stunting has adverse effects on behavioral development. The present study assessed anthropometric indices for school children aged 12-14 yr in the city of Ilam in Iran.
    Materials And Methods
    A cross-sectional study was performed on 493 students aged 12-14 years. Systematic sampling was used to select the samples for each grade. Data was gathered using validated scales. Weight، height، and BMI were recorded and analyzed using descriptive statistics in SPSS software. CDC2000 criteria were used in anthropometric assessment.
    Results
    The incidence of being underweight، at risk of being overweight، being overweight، or being stunted in the school children studied were 21. 5%، 8. 2%، 0. 6%، and 13%، respectively، based on CDC2000 anthropometric criteria. Furthermore، it was found that stunting in girls was three times higher than in boys. A significant relationship was observed between the incidence of being underweight and the mother’s literacy (p<0. 05). No relationship was found between family height، BMI، stunting، and birth order for being underweight.
    Conclusion
    Considering the prevalence of stunted، underweight and overweight school children، it is necessary to implement appropriate strategies to improve nutritional status by educating parents at the local level.
    Keywords: Underweight, Stunting, Overweight, Adolescence, Ilam
  • M. Faraji, Gh Fadavi Pages 239-252
    In recent years، the scientists have focused on nanotecnology and its applications as the most important fields of research and development. The use of nanoparticles offers many advantages، due to their unique size and physical properties. Magnetic iron oxide nanoparticles have been used in many fields، because of their unique properties such as large specific surface area and convenient separation in magnetic fields. These nano particles have been used for enzyme immobilization، protein purification، and food analysis. This review describes the basic principles and achievements of magnetic iron oxide nanoparticles in enzyme immobilization، protein purification and specifically in food analysis and also their contribution to food sample preparation methods. The presented information shows that magnetic nanoparticles have high potential application in food science and technology.
    Keywords: Magnetic nanoparticles, Enzyme immobilization, Protein purification, Food analysis